Distanskurs i Folkligt skrivande!

Festivalen är över (se inlägget nedan) men vår nya Distanskurs i modernt folkligt skrivande sätter fart i början av 2016!

4 helgträffar för dig som vill utveckla ditt textskrivande -däremellan studiecirkel online.

Vi kommer att få träffa låtskrivarproffs som Fredrik Boltes, Py Bäckman, Sofia Ekberg, Lena Willemark med flera -vi kommer att öva och inspireras, ge feedback och få feedback på våra texter.

 

Det är gratis!

Max antal deltagare: 15.

Anmälan till: festival@folkmusik.nu.

I samarbete med: Bilda, Folkmusikens Hus och Malungs Folkhögskola.

 

Träff 1: Malungs Folkhögskola

Datum: 15-17 januari

Innehåll: På den här träffen jobbar vi med grunderna, lär oss uppbyggnaden av traditionella folksånger som har en tydlig struktur, t.ex. medeltida ballader och norska nystev.  De blir sedan vårt utgångsmaterial när vi tillsammans hittar sätt att göra texter som känns angelägna i vår tid.

Vi leker, improviserar, gör om och skriver nytt!

Lärare: Maria Röjås & Ann-Sofie Nilsson

 

Träff 2: Folkmusikens hus, Rättvik

Datum: mars

Innehåll: Träff två och tre har samma grundtanke: Skrivandets hantverk, hur gör man egentligen -och hur blir man bättre. Vi träffar artister inom folk- och visgenren som skriver nytt material med text. Vi inspireras, får tips och skriver eget. Vi ger och får feedback.

Lärarförslag: Py Bäckman, Sofia Ekberg.

 

Träff 3: Folkmusikens hus

Datum: April eller Maj

Innehåll: Vi fortsätter fundera kring Skrivandets hantverk – hur gör man egentligen? Mer övningar, mer inspiration, mer utveckling!

Lärare: Fredrik Boltes

 

Träff 4: Folkmusikens Hus

Datum: 4-6 juli

Innehåll: Nu fokuserar vi på Framförandet – texten, berättandet och scenen!

Lärare: Leif Stinnerbom.

 

Träff 5: Slutredovisning på Linköpings Folkmusikfestival 2016

Datum: Oktober 2016.

 

 

 

Förkunskapskrav:

För att få ut maximalt av denna kurs tror vi att du som deltagare i någon mån behärskar något instrument, samt att du kan sjunga på grundläggande nivå, och har en grundläggande uppfattning om takt, puls och stavelser. Du som söker till kursen har intresse för att uttrycka dig i text/sång, och ett stort intresse för den folkliga musiken.

Tack 2015

Tack!
Årets festival i Linköping är över.. men minnena och tonerna kommer att snurra åtminstone i våra huvuden ett bra tag framöver.
Tack till alla er som ställt upp som Funktionärer. Tack till lokalerna vi hyr för festivalen -gillar att vårt samarbete blir bättre och bättre! Tack till alla artister och workshopledare – vår genre är verkligen full av stjärnor! Tack till engagerade hjälpare och medarrangörer i samarbetspartners såsom Bilda, FolkYou, Region Östsam, Malungs Folkhögskola, Eric Sahlströminstitutet, Kulturrådet, Linköpings Kommun, Folkmusikens Hus och Östergötlands spelmansförbund. Tack också till ljud/ljusleverantören Soundforce.
Största tacket går kanske ändå till alla er festivalbesökare. Utan er vore det svårt att motivera allt arbete vi lägger ner för att skapa denna festival. Om ni lägger upp bilder eller videos från festivalen i sociala medier, tagga dem gärna med #lkpgfolk och #gillafolk, så kan vi alla få njuta ytterligare en gång av magiska stunder från konserter och föreställningar.
Grattis till Lunnevad som vann årets studentspelmanslags-vm!!
Filmer från vm vore kul att samla ihop! Ta kontakt med vmgeneral@folkmusik.nu om du har klipp i mobilen eller liknande, eller lägg upp klipp på google drive och dela sedan filmen med samma epostadress.
Kvarglömda saker! -kan återfås mot beskrivning om ni kontaktar personalen på Kårhuset Kollektivet (som vår lokal numera heter). Ni hittar dem här: http://karhusetkollektivet.se/
Återigen -ett stort tack till er alla! Hoppas vi ses igen!
Johan Trolin
Marta Andersson
Festivalgeneraler

Välkommen 2.0

Hej och Välkommen till Linköpings Folkmusikfestival!

Ikväll fredag drar vi igång, och vi har fortfarande behov av Funktionärer, dvs du festivalbesökare som vill göra en liten arbetsinsats och få gratis inträde i belöning. Anmäl er här via hemsidan: http://folkmusik.nu/festival/funktionar
eller säg till när ni kommer, vid vår infodisk.

I övrigt är festivalpeppen hög! Nu kööööör vi!

 

PS. Glöm inte att skriva ut er biljett om ni förköpt.

Festivalområdet öppnar kl. 17.00

 

Linköpingsfestivalen hälsar välkommen!

Välkommen!
Vår festival gillar Folk. I oktober lyser vi återigen upp höstmörkret med en fyrbåk av workshops och föreställningar, dans och musik… Influenser kommer från många olika kulturer men festivalen har också stadig förankring i svensk folkmusik och dans. Vi tycker om när saker får utvecklas och möta nutiden – därför bokas både etablerade artister och nya talanger till en härlig blandning av råsväng, eftertänksamhet, skamlöshet och kärva sanningar. Välkommen att upptäcka djupet och bredden tillsammans med oss! Hela programmet publiceras under sensommaren på vår hemsida.

Några smakprov ur programmet:
Norska danskompaniet Frikar återkommer och gör en imponerande och fascinerande föreställning på temat trance.
Teater Unna har premiär på sin föreställning Häxorna.
Linköpingsbaserade världsmusikartisten Ashoo lyfter taket med sin medryckande musik.
Två skivsläpp hinns med… Six String Yada och Garizim släpper rykade färskt material.
Sara Parkman & Samantha Olanders -radarparet som blandar polskor med syrliga samhällsiakttagelser.
Jaerv – det skönsjungande OCH toksvängiga pojk(folk)bandet från Götet.

Västanå Teater – gästar oss med en föreställning bygd på texter av Selma Lagerlöf.

Och glöm inte att spana in vår speciella programpunkt studentspelmanslags-vm, en lekfull tävling med massor av musikaliska hyss och höjdpunkter.

Kort sagt; Vi planerar för en magisk festivalhelg… Varmt välkomna!